Benvinguts/es al nostre blog

Aquest bloc és el resultat del treball de curs de l’assignatura “Programes Multimèdia Infantil i Juvenils” de la Menció en TIC del Grau dels Estudis de Mestre d’Educació Primària i Grau dels Estudis de Mestre d’Educació Infantil de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. Curs 2010-2011. Professora: Josefina Ferrés.

Hem volgut adreçar aquest bloc a analitzar i buscar recursos a la xarxa que estiguin relacionats amb la didàctica de les ciències naturals i les matemàtiques encarat a els/les nens/es de Primària (6 - 12 anys)

dissabte, 23 d’abril del 2011

La medusa Jounes, una nova forma de descobrir l'entorn

Aquesta pagina web és molt interessant i educativa, primer de tot la interfície és molt clara, visual i atractiva el que pot despertar l’interès de l’alumne. Parla sobre la biodiversitat i l’efecte hivernacle i toca molts aspectes importants.
M’ha agradat aquesta aplicació ja que divideix el tema en tres parts molt ben diferenciades. La primera és la presa de conscienciació sobre que actualment la terra està patint molts canvis. Després ens explica que es la biodiversitat (el reciclatge, les especies en perill d’extinció…) Finalment ens explica la causa del perquè la terra pateix tots aquets canvis: l’efecte hivernacle.


En general és un recurs molt interessant per treballar ja que ho fa a partir del conte que considero que és una tècnica molt útil i que capta l’atenció dels més petits. I tot i que la interacció no sigui prou bona les activitats són molt riques i ben estructurades. M’ha agradat molt aquet portal educatiu i considero que el podria utilitzar dins l’aula ja que és dinàmic i tracta els temes d’una manera clara i entenedora. 

Aplicacions per descobrir la natura

Segons la meva opinió aquest portal interactiu sobre les ciències naturals, pot ser una font valuosa d’informació ja que explica correctament cada cosa i els apartats estan molt ben classificats juntament amb una interfície senzilla però no molt vistosa i amena. 


Aquesta pàgina web crec que és semblant als llibres de text per tant no crec que sigui ni molt interactiva ni tampoc que ens ajudi a motivar a l’alumne. La teoria és senzilla i està ben explicada però hi ha un volum molt elevat d’informació i no masses activitats per poder assolir el nivell necessari. Tampoc hi ha exercicis de reforç ni ajuda per poder fer les diferents activitats. 
En definitiva no crec que sigui una bona manera de treballar mitjançant la web, encara que els conceptes siguin correctes i clars.

La interacció o la motivació dins la ciència natural

Susana Aranda en aquest article parla sobre les ciències socials i l’escola, personalment crec que és una article molt complert i el llenguatge és fàcil i entenedor. Principalment tracta sobre la motivació, la qual diu que és una eina fonamental per poder ensenyar, que aquesta motivació ha de venir ja sigui pel mestre, per l’alumne, per les famílies... Quan un nen motivat duu a terme les diferents activitats la seva recepció és molt més àmplia i efectiva. Aquest article ens ofereix un recull de maneres que tenen els mestres i els pares per guiar a l’alumne en el món de les ciències Naturals i com podem explotar els múltiples recursos que aquesta matèria ens ofereix. 

Com ensenyar les ciències socials

Aquest article defensa que la ensenyança de les ciències socials s’ha de produir a partir que el nen vagi veien i experimentant canvis tant en si mateix com en el seu entorn. Tracta sobre la metodologia pràctica, i sobretot pretén encuriosir i motivar a l’alumne perquè busqui les causes del  per què s’estan produint els fenòmens naturals.
En definitiva, és un article dirigit als mestres  per saber com han d’enfocar la didàctica de les ciències i quins factors haurien de desenvolupar a la seva classe: 

diumenge, 17 d’abril del 2011

El món per un forat



Aquesta entrada és per penjar l'avaluació d'un programa relacionat amb les ciències naturals per cicle inicial.
Aquest portal els alumnes poden treballar des de diferents vessants (fotos, vídeos, dibuixos interactius i activitats) alguns aspectes  dels éssers vius, la societat i el paisatge.



*Més endavant, hem fet una possible pauta a seguir si volguéssim aplicar l'aplicació a l'aula. 


Valoració de l'aplicació
Enllaç a l'aplicació 

diumenge, 10 d’abril del 2011

Mi tienda amiga


Aquesta pàgina web està relacionat amb l'àrea matemàtica.

Recrea una botiga. L'alumne ha d'aconseguir saber quin és el preu de la suma dels productes que adquireix i després la de convertir en bitllets i monedes i introduir-ho dins la caixa enregistradora. És un portal interessant si es vol tractar aquests continguts, però, al limitar-se només a aquesta activitat no es treballa cap més contingut diferent a aquests, cosa que pot ser que l'activitat acabi sent repetitiva. 


Usa el coco

Aquest és un dels portals que he analitzat de contingut matemàtic. 


En resum, aquest és un portal on permet treballar amb activitats molt simples i fàcils de fer contignuts matemàtics de la primària. Un punt a favor és la organització molt clara de les activitats i un de millorable l'aspecte i el target tan ampli que vol englobar. 


Valoració de l'aplicació
Enllaç a l'aplicació 

Imatge interessant


He trobat aquesta imatge de Frato que fa reflexionar sobre l'introducció de les TIC a l'aula i els canvis que això comporta. 
Penso que et porta, com a futurs mestres, a valorar quins canvis en la metodologia hem de fer  per poder aprofitar aquesta innovació del tot, no només com un canvi de suport del paper a la pantalla de l'ordinador. 





Enllaç de la imatge.

diumenge, 3 d’abril del 2011

Realitat augmentada, aplicada a l'aula.


He escollit aquest article sobre la realitat augmentada perquè no només explica el concepte, sinó que també el relaciona amb l’ensenyament. Explica com es pot fer servir, en què consisteix i quin és o pot arribar a ser el seu paper dins l’escola. 

A més, recomano aquest article per les fotografies que hi ha ja que et fan entendre més el procediment que segueix aquesta aplicació.


Més concretament em centraré en comentar l’experiència amb el Magic Book. Els alumnes poden veure virtualment conceptes com els dels volcans i del sistema solar.














També hi ha una altra funció que està pensada per alumnes de secundària. Amb un dispositiu al mòbil els alumnes combinen experiències del món real amb informació addicional que els dóna els seus telèfons.