Benvinguts/es al nostre blog

Aquest bloc és el resultat del treball de curs de l’assignatura “Programes Multimèdia Infantil i Juvenils” de la Menció en TIC del Grau dels Estudis de Mestre d’Educació Primària i Grau dels Estudis de Mestre d’Educació Infantil de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. Curs 2010-2011. Professora: Josefina Ferrés.

Hem volgut adreçar aquest bloc a analitzar i buscar recursos a la xarxa que estiguin relacionats amb la didàctica de les ciències naturals i les matemàtiques encarat a els/les nens/es de Primària (6 - 12 anys)

Altres webs d'interès



Aquesta pàgina està creada amb l'intenció de recomena editorials de llibres, webs, vídeos o altres materials relacionats amb la temàtica del blog i que ens han interessat. 



  • Editorials interessants que hem analitzat:
    • Editorial Santillana


Quan entres a aquesta pàgina web t’ensenya els diferents materials digitals que pots obtenir.  A més a través de l’eina Exploora pots comprovar el tipus de material que hi ha.

Hi ha activitats amb PDI, recursos generals digitals, jocs interactius i jocs amb contingut curricular.

Dins l’exploora pots veure els diferents materials de dues maneres: segons el curs que t’interessa o de manera global.
Per exemple, dins de cicle mitjà hi ha una demostració d’un joc de ciències denominat “conozco mi mundo” i et deixa provar-lo. Això és positiu ja que els mestres així poden observar si els interessa o no aquest material.

També hem trobat molt interessant la part de Santillanred ja que et cita portals de pàgines webs interessants per complementar cada tema dels llibres.


    • Editorial Barcanova


Dins aquesta editorial ens ofereixen recursos per infantil, primària, ESO i batxillerat.

Dins l’Espai Barcanova de primària ofereixen material per les següents àrees: matemàtiques, llengua catalana i castellana.

En aquest cas, l’editorial mostra activitats totalment obertes, és a dir, no has d’adquirir el producte ni tampoc s’ha de relacionar forçosament amb el llibre de text de classe. Les activitats estan ordenades per les unitats del llibre, però, en el cas de no tenir-lo simplement el mestre ha d’observar el temari que es treballa en cada bloc de les activitats i escollir el que li interessa.

Són activitats simples, de repàs i de continguts bàsics. La interfície és clara i bastant atractiva pels alumnes.  

Destaquem l’apartat del “món lector” de llengua catalana perquè són activitats dirigides a un tema força concret (ex: periodisme) i possiblement pels alumnes és més atractiu treballar la temàtica d’aquesta manera que no pas amb el paper.


    • Editorial Teide

Aquesta editorial dóna diferents materials pensats tant per ajudar a l’alumne com per ajudar al mestre per introduir les TIC a l’aula.

Per una banda, hi ha “activitats en línia”. Aquestes estan citades al llibre, per tant, s’entén que aquesta pàgina està creada per complementar el temari dels llibres. Però, de totes maneres no necessites cap clau per poder accedir-hi, per tant, no és una condició que ens limiti el seu ús.
Totes les activitats estan dins el projecte Tornassol i dividides en els sis cursos de primària. Dins de cada curs hi ha activitats d’algunes assignatures en concret, no són sempre les mateixes.
Un cop hem visitat algun dels enllaços dels temes hem vist que hi ha activitats que són molt interessants i realment serveixen per consolidar i fins i tot clarificar alguns conceptes treballats a l’aula. A més, a cada tema hi ha un seguit d’activitats i que pots anar-les passant sense cap inconvenient.
Per fer algunes activitats els alumnes necessiten tenir el quadern per l’enunciat, o per buscar alguna dada.

Cop a punt negatiu dir que els enllaços tarden una mica en carregar-se i en alguns casos has de recarregar la pàgina per accedir al contingut. També hi ha alguns enllaços a altres pàgines webs o imatges que no funcionen, l’enllaç s’ha trencat.

Per altra banda, tenim tres apartats més d’ampliació de continguts o d’interès pel mestre. Dins l’enllaç “presentacions digitals” el mestre troba presentacions interactives per poder passar a l’aula relacionades amb els temes tractats al llibre.
També hi ha la part de  “recursos didàctics” però primer t’has d’enregistrar per formar part del Teide Plus. Aquí hi ha recursos descarregables del projecte Tornassol: guies didàctiques, programacions curriculars, fitxes d'avaluació, materials fotocopiables i activitats de reforç i ampliació.

I per últim, l’apartat de “vincles d’interès” on l’editorial Teide proposa vincles a pàgines d'interès com a ampliació a la informació rebuda als llibres. Proporcionen informació i suport a l'alumnat i fomenten l'ús d'Internet com a eina de recerca i aprenentatge.



    • Editorial Alfaguara
Aquesta editorial presenta llibres de caràcter divertit però per formar a persones tant a nivell social com educatiu. S’han publicat alguns best sellers i han tingut molt de renom a nivell nacional gràcies a la qualitat dels seus llibres. També hi ha llibres de caràcter juvenil
Un aspecte molt positiu  i que m’agradaria remarcar es l’aposta d’aquesta editorial per les noves tecnologies  a l’aula. Fomenta la lectura amb les guies digitals per a PDI i ordinador. Deixen constància que és una manera pedagògica, divertida i motivadora per intercanviar la lectura a la classe.  Les guies digitals on s’hi troben els llibres amb més èxit per descarregar també inclouen activitats per abans, durant i després de la lectura, exercicis de comprensió lectora , jocs basats en el llibre, i altre activitats totes de forma interactiva que es poden fer mitjançant les pissarres digitals i l’ordinador.

http://www.librosalfaguarainfantil.com/es/apropa-les-noves-tecnologies-a-l-aula-fomenta-la-lectura-amb-les-nostres-guies-digitals-per-a-pdi-i-ordinador/
    • Editorial Cruilla
L’editorial Cruilla és molt interessant en aspectes tecnològics sobretot en l’apartat que posa CRUILLA A L’AULA i divideix aquest apartat en tres blocs: Alumnes, mestres i unitats model.
Aquesta editorial treballa des de primària fins a batxillerat i és molt interactiva. Les interfícies són molt bones  sobretot  les de primària, quan més cursos fem la interfície va avançant fent més complexa i complerta la pàgina.Cal dir però que aquesta pàgina és molt interessant només si l’escola fa servir aquesta editorial, ja que, per poder accedir a  aquestes activitats cal que prèviament escriguis l’apartat del codi.
A l’ESO, canvia el mètode. Juguen molt amb els hipervincles i el que fan és ampliar el material didàctic del llibre per altres webs d’interès del portal web com ara la wikipèdia.
A l’apartat unitats model ens presenten uns seria de llibres a la web per descarregar i també una sèrie de recursos TIC per a què tant els alumnes com els professors puguin utilitzar-ho  i fer-ne ús.


    • Editorial EDIVA
Aquesta editorial està present a tot el món i és una editorial molt reconeguda. Al principi has de seleccionar de quin país ets i a continuació entres a la seva pagina principal. Allà hi ha un munt d’informació però per poder entrar a la seva pàgina web dedicada als recursos en línia has d’anar a EDIVA DIGITAL. Cal dir que la pàgina és una mica caòtica i els volums de informació estan molt junts.
Un cop entres a la pàgina virtual hi trobes un vídeo molt amè que t’explica com es proposen fer la pagina web educativa, quins professionals hi formen part i què volen aconseguir mitjançant aquesta aplicació.
Per poder accedir de forma totalment lliure t’has de subscriure’s però no és un requisit imprescindible, ja que hi ha una sèrie de activitats pilot on et permet veure que és el que hi pots trobar i si és del teu interès.  Tracten tot tipus de assignatures tant de primer cicle com de segon i també hi consten altres aprenentatges com ara les emocions, l’abecedari, laberints, la descomposició de números, etc.
 El nivell d’interactivitat en algunes activitats és elevat i en altres és baix. Per exemple en un exercici sobre emocions pots triar quina t’agrada, de quina manera vols que hi sigui la lletra, et deixa imprimir, guardar o baixar en diferents formats... D’altres com el laberint només hi ha una resposta possible. Amb això volem dir que hi ha molt tipus de exercicis i activitats, la interfície es molt bona i sobretot la pàgina és atractiva per els alumnes.
Finalment dir que no només tracten infantil i primària sinó que també educació especial i l’anglès.

Pàgina principal de l’editorial: http://www.edibadigital.com/
Pàgina amb recursos digitals de la editorial: http://www.edibadigital.com/

  • Space place. Pàgina web relacionada amb la ciència.
Aquest portal ofereix diferents tipus d'exercicis que són interessants per al cicle superior de Primària. Tots estan relacionats amb l'espai, la calor, invents, el sistema solar però treballats des de diferents perspectives: jocs de memòria, de paraules, de càlcul... Són jocs entretinguts i a més, estan complementats amb quadres d'informació adaptada a nens i nens de primària. 

http://spaceplace.jpl.nasa.gov/sp/kids/games.shtml



  • Edu 365
L' Edu365.cat és una de les eines que es troba en la xarxa XTEC que va néixer amb  la idea d'aprofitar el gran potencial d’Internet per a millorar la qualitat de l'educació a  Catalunya, afavorint la comunicació i la interacció entre mestres, infants i famílies, facilitant  l'accés a material cultural, científic i intel·lectual de qualitat.




Què hi podem trobar? 
  -Informació i orientació acadèmica i professional (documents, aplicacions i serveis  sobre tipus d'estudis, itineraris formatius, sortides professionals...) 
  -Eines de comunicació (correu, creació de fòrum d'opinió, xats...). 
  - Documents, aplicacions i serveis de suport a l'estudi, estructurat en nivells  educatius i, per a primària i ESO, en àrees de coneixement.
  -Els alumnes disposen  d'un escriptori digital, format per un conjunt d'eines de treball pròpies de les  activitats d'estudi i d'aprenentatge que els permeten treballar a casa com si estiguessin a l'escola (enciclopèdies, traductors, diccionaris multilingües, editor de textos, mapes, calculadora..). 

També cal dir que per poder ser usuari d’aquest portal s’ha de ser o alumne/a o professor/a de qualsevol centre docent no universitari de Catalunya  (públic o privat) i s’ha d’omplir un  formulari de sol·licitud d'alta.  



http://www.edu365.cat/