Benvinguts/es al nostre blog

Aquest bloc és el resultat del treball de curs de l’assignatura “Programes Multimèdia Infantil i Juvenils” de la Menció en TIC del Grau dels Estudis de Mestre d’Educació Primària i Grau dels Estudis de Mestre d’Educació Infantil de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. Curs 2010-2011. Professora: Josefina Ferrés.

Hem volgut adreçar aquest bloc a analitzar i buscar recursos a la xarxa que estiguin relacionats amb la didàctica de les ciències naturals i les matemàtiques encarat a els/les nens/es de Primària (6 - 12 anys)

dilluns, 2 de maig del 2011

Experiències TIC a l’aula. En la Red Aprendo.

Aquest projecte s’ha dut a terme a l’escola Príncipe Felipe de Motril (Granada) dut a terme durant el curs 2003/2004.


Dins aquest projecte els alumnes havien de crear  Caceres del Tresor i WebQuest relacionades amb el currículum.
Per una banda, l'alumnat escollia i / o proposava un tema de recerca.
Per altra banda, el professorat dissenyava investigacions a proposta de l'alumnat i la seva elecció.
Primer de tot els alumnes havien d’escollir un tema i buscar informació a través de les pàgines web. L'alumnat escrivia el seu treball en Office, gravat com a pàgina web. El paper dels professors era el d’avaluar i suggeria correccions per millorar-les.

Un cop passat aquest filtre el resultat es penjava a la web del centre. Els alumnes creaven la pàgina amb els enllaços que volien per donar la informació.

Durant tot el curs els alumnes varen treballar les següents aplicacions a través de la Web 2.0:
-          Una wiki per narrar
-          Un blog
-          Un fotoblog

Penso que és un projecte que fa que els alumnes treballin sobretot:
-          El tractament de la informació. Amb aquest projecte han de saber buscar diferents fonts d’informació, per aprendre a fer links, per organitzar la informació en forma de text, o de preguntes...
-          Agafin el domini de les tècniques informàtiques per treballar i construir les seves produccions.
-          S’esforcin per a treball en grups cooperatius.
-          Ells mateixos són els creadors del seu coneixement, no se’ls dóna la informació ni continguts “elaborats”. 

Prémer aquí per trobar l'experiència explicada i els exemples.

Tablet PC

Aquest article tracta sobre la incorporació del Tablet PC dins l’aula. Parteix d’una experiència a un col·legi de canàries on s’ha instaurat aquest model a la classe de 5e de primària. Això ha comportat una gran expectació i també ha provocat que dins l’aula entrés un volum d’informació i material didàctic molt elevat.  Un altre aspecte interessant es que amb el poc temps que s’ha pogut desenvolupar aquest projecte les notes del alumnes han crescut considerablement i sobretot els nens amb discapacitat o altres malalties.  En definitiva és un article una mica dens però que està molt bé i diu coses molt interessants.

diumenge, 1 de maig del 2011

Aplicació a l'aula del portal "el món per un forat"

Faria servir aquest portal com un punt de connexió dins un petit projecte que unís l’àrea de les ciències naturals, la de plàstica i la de llengua catalana, totes amb el suport de les TIC.

La meva activitat està pensada per cicle inicial (millor segon).

Els objectius d’aquesta proposta són:
                - descobrir per ells sols quins apartats hi ha a la pàgina. Per tant, un treball autònom amb el suport de l’ordinador.
                - ampliar el vocabulari relacionat amb el món dels animals de granja, quins oficis s’hi duen a terme i què s’obté de la producció de la granja.
                - treballar cooperativament.
                - buscar imatges a Internet per poder pintar-les ells mateixos.
                - buscar informació, si els cal, a través de les pàgines webs.
                - preparar una petita exposició oral en grup.


Aquesta activitat està pensada per fer-la amb el grup classe partit (la meitat), com es solen fer les classes de TIC.

Dins el portal, entraria al món dels animals, i escolliria  “la granja”.

Continguts treballats a través del programa analitzat:
Activitats 1.
- Conèixer els animals que hi ha en una granja: ovella, porc, vaca, gallina, oca, ànec, gall d’indi, paó.
- El pastor és la persona encarregada de vigilar el ramat d’ovelles.
- Les gallines ponen ous.

Activitats 2:
- Lloc on viuen els porcs (cort), vaques (quadra) i ovelles (pleta).
- Classificació d’animals: mamífers i aus.

Un cop els alumnes han acabat les activitats faríem grups de treball de  3-4 persones.

Cada grup tractaria de buscar informació de diferents temàtiques:
1) Quins animals trobem a una granja? On viuen? Com es diu el so que fan cadascun d’ells?
2) Quines persones treballen en una granja? Quins productes s’obtenen de la producció de les granges?
3) Què vol dir que un animal és mamífer? Característiques de les aus. Posar exemples d’animals de la granja mamífers i d’aus.

En aquest moment per grups han de fer servir l’Internet per poder contestar les preguntes, com a suport. El mestre té el paper d’ajudar-los a trobar la informació amb una fitxa on hi posi els llocs on poden anar a buscar informació.

Després han de buscar una imatge de la temàtica de la pregunta per pintar. Pot ser tots la mateixa o cada persona del grup escollir-ne una de diferent, però sempre que estigui relacionada amb el tema què els ha tocat.  

I finalment, han de preparar-se una o dues oracions per persona explicant què han investigat i què han après davant dels companys. Així, entre tots, es podran respondre totes les preguntes. 

Un recurs gràfic

Introduir les TIC dins l’aula ha de ser un procés en el qual participin alumnes i mestres. Penso que fer servir la següent aplicació gratuïta que ens ofereix la web aconsegueix que aquesta connectivitat sigui necessària i molt important per obtenir el resultat final.

Wordle és una aplicació que ens facilita fer els núvols de paraules. Penso que seria una bona iniciativa introduir aquest sistema d’aprenentatge a través de les TIC a una assignatura com les ciències on hi ha tants conceptes per aprendre.

Aquest portal et permet escriure un text i ell sol calcula el nombre de vegades que escrius una paraula en concret i quantes més vegades la repeteixes, la mida de la seva lletra augmenta. Això facilitaria que els alumnes recordessin les paraules de cada tema. També es pot fer en forma de llistat. Penso que aquest text s’ha de crear entre tots, tota l’aula. Aquí sorgirà el debat de pensar quins conceptes són els claus del tema, hauran de participar oralment per expressar-se, per poder col·laborar han de tenir un mínim de coneixement del tema cosa que els pot motivar per anar repassant dia a dia...

Per exemple, en el tema de classificació dels animals apareixen noms que no són molt quotidians. Pot ser molt interessant que un cop treballat a l’aula es faci servir aquesta aplicació, es creï el núvol de paraules i es pengi a l’aula.
Aquests alumnes sempre més tindran aquells conceptes a l’aula i els aniran recordant i interioritzant gairebé inconscientment. A més, és un sistema adequat per decorar la classe ja el material és acadèmic i a més, creat amb la col·laboració dels alumnes. 

El enigma de la nutrición

És un joc multimèdia interactiu que facilita l'aprenentatge dels conceptes i processos relacionats amb la nutrició de l'ésser humà.




Hi ha activitats que serveixen de repàs, altres més bàsics i altres que poden servir fins i tot per acabar d’ampliar el contingut treballat a l’aula. L'alumne ha d'ajudar al detectiu a trobar la clau secreta i aquesta només es pot descobrint passant correctament les activitats. 






Valoració de l'aplicació
Enllaç a l'aplicació