A continuació, proposo una activitat online sobre els animals de la matèria de les ciències naturals. Aquesta pàgina la considero molt positiva i interessant no només per el volum de informació i de riquesa amb els exercicis sinó també perquè tracta moltes matèries i les divideix per cicles. La que jo he analitzat que s’anomena animals bàsicament tracta d’agrupar-los en diferents regnes i que els sàpigues diferenciar i ho fa a través d’activitats molt visuals i agradables pels nens.
Benvinguts/es al nostre blog
Aquest bloc és el resultat del treball de curs de l’assignatura “Programes Multimèdia Infantil i Juvenils” de la Menció en TIC del Grau dels Estudis de Mestre d’Educació Primària i Grau dels Estudis de Mestre d’Educació Infantil de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. Curs 2010-2011. Professora: Josefina Ferrés.
Hem volgut adreçar aquest bloc a analitzar i buscar recursos a la xarxa que estiguin relacionats amb la didàctica de les ciències naturals i les matemàtiques encarat a els/les nens/es de Primària (6 - 12 anys)
dilluns, 6 de juny del 2011
Treballem els animals
Els Tablet PC
Ens situem a una ZER de Sió, on tota l’escola està equipada amb un Tablet PC per a cada alumne i a cada aula hi ha canons de projecció que es poden connectar via wifi a aquests ordinadors.
En general, aquesta escola ha integrat d’una manera molt positiva i innovadora les noves tecnologies, també cal dir que per poder-ho fer cal una forta inversió econòmica. Fan servir els Tablets per a treballar totes les àrees.
Un aspecte molt innovador i que s’ha de remarcar és que els petits també treballen amb el TabletPC. La possibilitat d’escriure, pintar, estirar i marcar de l’ordinador el fan també adequat per aquesta edat. I aquest aspecte sí que és interessant ja que aprenen a utilitzar-lo i endinsar-se dins el món de les noves tecnologies d’una forma diferent i educativa.
![]() |
Alumna amb un Tablet PC a l'escola (GOOGLE) |
Un aspecte molt innovador i que s’ha de remarcar és que els petits també treballen amb el TabletPC. La possibilitat d’escriure, pintar, estirar i marcar de l’ordinador el fan també adequat per aquesta edat. I aquest aspecte sí que és interessant ja que aprenen a utilitzar-lo i endinsar-se dins el món de les noves tecnologies d’una forma diferent i educativa.
Aquesta escola és un exemple de com es poden aplicar les TIC dins les Aules per obtenir resultats positius i alhora encoratjador ja que tots els nens tenen responsabilitats i raons i cadascun d’ells funcionen autònomament amb aquests materials. Vull destacar el fet de que ho fan servir com una eina complementària que els ajuda a fer la feina però no n’estan subjectes el 100%.
Per finalitzar m’agradaria dir que els tablets es queden dins les aules normalment.
Per finalitzar m’agradaria dir que els tablets es queden dins les aules normalment.
A continuació, i apart del link amb l’explicació i imatges més detallades, també us adjunto un vídeo on es pot veure el nens treballant amb el material.
Etiquetes de comentaris:
"experiències d’aplicació",
TIC
diumenge, 5 de juny del 2011
Aplicació didàctica amb la medusa Jounes
Les fraccions

Etiquetes de comentaris:
"aplicacions matemàtiques"
La concellera Rigau i el seu sistema educatiu
A continuació proposo un vídeo sobre una entrevista que li varen fer a la concellera Irene Rigau on es tracten els diferents problemes de l'actualitat educativa, tot i que dura mes o menys 50 minuts, és molt interessant .
Pel que fa els temes que s'hi tracten podem trobar-hi: la setmana blanca, la sisena hora, les retallades, les noves tecnologies... Personalment m'agradaria comentar el tema sobre les noves tecnologies a l'aula o com l'anomena la ministre l'ú per ü. Referent aquest aspecte diu que encara que no hi hagués crisis no haguessin continuat donant un ordinador portàtil a cada nen de cada aula perquè resulta inviable. Que estan d’acord en què les noves tecnologies són molt útils però que els ordinadors no han de substituir el llibre. De totes maneres també diu que les escoles que han començat a utilitzar aquest mètode es continuarà donant-hi suport però que no es continuarà amb la iniciativa.
A partir d'aquesta breu introducció m'agradaria poder dir alguna opinió personal, primer de tot considero que els mestres no ens hem de basar ni amb el llibre ni amb l'ordinador per fer les classes sinó que els hem de veure com una ajuda per complementar l'aprenentatge, no hem de seguir el llibre literalment sinó que cada professor amb cada grup de classe s'organitzarà d'una manera o d'una altra.
En segon lloc no podem comparar un llibre amb un ordinador, ja que l'ordinador et proporciona moltíssima informació complementària, de bona o dolenta i es aquí on hem de ser crítics amb les nostres opinions, però no podem negar que un ordinador et permet buscar el que vulguis i tenir-ho pràcticament a l'instant (amb això no vull dir que els llibres no serveixin sinó que l'ordinador et permet tenir un volum de informació superior).
Finalment també estic d’acord que a les aules no es potencien les noves tecnologies i que no se'ls i treu el rendiment que convindria, no cal donar un portàtil per cada alumne, perquè amb petits instruments com un canó, una pissarra digital, un pc tablet... si els uses correctament pots arribar a enriquir i treure molta informació per l'aula i els seus alumnes.
Etiquetes de comentaris:
"experiències d’aplicació",
"notícies educatives",
TIC
divendres, 3 de juny del 2011
L'actualitat dins l'aula amb les TIC
És un bon article que relaciona ús de les TIC amb tot el que ens està passant avui en dia. És evident que l’escola no està exclosa de tractar temes que esclaten dia a dia. Un acte del moment són les diverses manifestacions que s’estan vivint per tot el país demanant democràcia real per a tots els ciutadans.
En aquest article es parla de com es pot fer servir els recursos que ens ofereix la web per tal d’incloure aquest tema, real i vigent, dins l’escola, de l’aula amb col·laboració dels alumnes.
Per exemple, una de les iniciatives que es contemplen està relacionada amb el Twitter. Es recomana fer una compte en aquesta xarxa social i fer-se seguidors d’un seguit de hashtag de Twitter més importants del moviment: #democraciarealya #15m #spanishrevolution #acampadasol o qualsevol d’altres.
També proposa treballar vídeos del youtube o imatges del Flickr.
Etiquetes de comentaris:
"articles",
"experiències d’aplicació",
interactivitat
Pissarra Digital Interactiva. Com la fem servir a l’aula?
Aquest vídeo ens mostra una manera de treballar dins una aula amb la participació activa dels alumnes.
En aquest cas, els alumnes treballen amb una pissarra portàtil. Els alumnes poden contestar a les preguntes i això fa que es motivin i tots volen participar. Tots els alumnes poden participar amb una sola pissarra ja que es pot passar d’un alumne a l’altre, tot i que, si es té pressupost es poden utilitzar vàries.
A més, els mestres poden canviar i fer anotacions des de qualsevol punt de l’aula no ha de ser davant la pissarra.
Penso que és una molt bona iniciativa per motivar als alumnes i fer-los interaccionar activament amb les classes, no només són receptors de les informacions.
Etiquetes de comentaris:
"experiències d’aplicació",
"programari multimèdia",
TIC
dilluns, 2 de maig del 2011
Experiències TIC a l’aula. En la Red Aprendo.
Aquest projecte s’ha dut a terme a l’escola Príncipe Felipe de Motril (Granada) dut a terme durant el curs 2003/2004.
Dins aquest projecte els alumnes havien de crear Caceres del Tresor i WebQuest relacionades amb el currículum.
Per una banda, l'alumnat escollia i / o proposava un tema de recerca.
Per altra banda, el professorat dissenyava investigacions a proposta de l'alumnat i la seva elecció.
Primer de tot els alumnes havien d’escollir un tema i buscar informació a través de les pàgines web. L'alumnat escrivia el seu treball en Office, gravat com a pàgina web. El paper dels professors era el d’avaluar i suggeria correccions per millorar-les.
Un cop passat aquest filtre el resultat es penjava a la web del centre. Els alumnes creaven la pàgina amb els enllaços que volien per donar la informació.
Durant tot el curs els alumnes varen treballar les següents aplicacions a través de la Web 2.0:
- Una wiki per narrar
- Un blog
- Un fotoblog
Penso que és un projecte que fa que els alumnes treballin sobretot:
- El tractament de la informació. Amb aquest projecte han de saber buscar diferents fonts d’informació, per aprendre a fer links, per organitzar la informació en forma de text, o de preguntes...
- Agafin el domini de les tècniques informàtiques per treballar i construir les seves produccions.
- S’esforcin per a treball en grups cooperatius.
- Ells mateixos són els creadors del seu coneixement, no se’ls dóna la informació ni continguts “elaborats”.
Prémer aquí per trobar l'experiència explicada i els exemples.
Prémer aquí per trobar l'experiència explicada i els exemples.
Etiquetes de comentaris:
"experiències d’aplicació",
TIC
Tablet PC
Aquest article tracta sobre la incorporació del Tablet PC dins l’aula. Parteix d’una experiència a un col·legi de canàries on s’ha instaurat aquest model a la classe de 5e de primària. Això ha comportat una gran expectació i també ha provocat que dins l’aula entrés un volum d’informació i material didàctic molt elevat. Un altre aspecte interessant es que amb el poc temps que s’ha pogut desenvolupar aquest projecte les notes del alumnes han crescut considerablement i sobretot els nens amb discapacitat o altres malalties. En definitiva és un article una mica dens però que està molt bé i diu coses molt interessants.
Etiquetes de comentaris:
"articles",
"experiències d’aplicació",
TIC
diumenge, 1 de maig del 2011
Aplicació a l'aula del portal "el món per un forat"
Faria servir aquest portal com un punt de connexió dins un petit projecte que unís l’àrea de les ciències naturals, la de plàstica i la de llengua catalana, totes amb el suport de les TIC.
La meva activitat està pensada per cicle inicial (millor segon).
Els objectius d’aquesta proposta són:
- descobrir per ells sols quins apartats hi ha a la pàgina. Per tant, un treball autònom amb el suport de l’ordinador.
- ampliar el vocabulari relacionat amb el món dels animals de granja, quins oficis s’hi duen a terme i què s’obté de la producció de la granja.
- treballar cooperativament.
- buscar imatges a Internet per poder pintar-les ells mateixos.
- buscar informació, si els cal, a través de les pàgines webs.
- preparar una petita exposició oral en grup.
Aquesta activitat està pensada per fer-la amb el grup classe partit (la meitat), com es solen fer les classes de TIC.
Dins el portal, entraria al món dels animals, i escolliria “la granja”.
Continguts treballats a través del programa analitzat:
Activitats 1.
- Conèixer els animals que hi ha en una granja: ovella, porc, vaca, gallina, oca, ànec, gall d’indi, paó.
- El pastor és la persona encarregada de vigilar el ramat d’ovelles.
- Les gallines ponen ous.
Activitats 2:
- Lloc on viuen els porcs (cort), vaques (quadra) i ovelles (pleta).
- Classificació d’animals: mamífers i aus.
Un cop els alumnes han acabat les activitats faríem grups de treball de 3-4 persones.
Cada grup tractaria de buscar informació de diferents temàtiques:
1) Quins animals trobem a una granja? On viuen? Com es diu el so que fan cadascun d’ells?
2) Quines persones treballen en una granja? Quins productes s’obtenen de la producció de les granges?
3) Què vol dir que un animal és mamífer? Característiques de les aus. Posar exemples d’animals de la granja mamífers i d’aus.
En aquest moment per grups han de fer servir l’Internet per poder contestar les preguntes, com a suport. El mestre té el paper d’ajudar-los a trobar la informació amb una fitxa on hi posi els llocs on poden anar a buscar informació.
Després han de buscar una imatge de la temàtica de la pregunta per pintar. Pot ser tots la mateixa o cada persona del grup escollir-ne una de diferent, però sempre que estigui relacionada amb el tema què els ha tocat.
I finalment, han de preparar-se una o dues oracions per persona explicant què han investigat i què han après davant dels companys. Així, entre tots, es podran respondre totes les preguntes.
Etiquetes de comentaris:
"aplicacions ciències"
Un recurs gràfic
Introduir les TIC dins l’aula ha de ser un procés en el qual participin alumnes i mestres. Penso que fer servir la següent aplicació gratuïta que ens ofereix la web aconsegueix que aquesta connectivitat sigui necessària i molt important per obtenir el resultat final.
Wordle és una aplicació que ens facilita fer els núvols de paraules. Penso que seria una bona iniciativa introduir aquest sistema d’aprenentatge a través de les TIC a una assignatura com les ciències on hi ha tants conceptes per aprendre.
Aquest portal et permet escriure un text i ell sol calcula el nombre de vegades que escrius una paraula en concret i quantes més vegades la repeteixes, la mida de la seva lletra augmenta. Això facilitaria que els alumnes recordessin les paraules de cada tema. També es pot fer en forma de llistat. Penso que aquest text s’ha de crear entre tots, tota l’aula. Aquí sorgirà el debat de pensar quins conceptes són els claus del tema, hauran de participar oralment per expressar-se, per poder col·laborar han de tenir un mínim de coneixement del tema cosa que els pot motivar per anar repassant dia a dia...
Per exemple, en el tema de classificació dels animals apareixen noms que no són molt quotidians. Pot ser molt interessant que un cop treballat a l’aula es faci servir aquesta aplicació, es creï el núvol de paraules i es pengi a l’aula.
Aquests alumnes sempre més tindran aquells conceptes a l’aula i els aniran recordant i interioritzant gairebé inconscientment. A més, és un sistema adequat per decorar la classe ja el material és acadèmic i a més, creat amb la col·laboració dels alumnes.
El enigma de la nutrición
És un joc multimèdia interactiu que facilita l'aprenentatge dels conceptes i processos relacionats amb la nutrició de l'ésser humà.
Hi ha activitats que serveixen de repàs, altres més bàsics i altres que poden servir fins i tot per acabar d’ampliar el contingut treballat a l’aula. L'alumne ha d'ajudar al detectiu a trobar la clau secreta i aquesta només es pot descobrint passant correctament les activitats.
Hi ha activitats que serveixen de repàs, altres més bàsics i altres que poden servir fins i tot per acabar d’ampliar el contingut treballat a l’aula. L'alumne ha d'ajudar al detectiu a trobar la clau secreta i aquesta només es pot descobrint passant correctament les activitats.
Enllaç a l'aplicació
dissabte, 23 d’abril del 2011
La medusa Jounes, una nova forma de descobrir l'entorn
Aquesta pagina web és molt interessant i educativa, primer de tot la interfície és molt clara, visual i atractiva el que pot despertar l’interès de l’alumne. Parla sobre la biodiversitat i l’efecte hivernacle i toca molts aspectes importants.
M’ha agradat aquesta aplicació ja que divideix el tema en tres parts molt ben diferenciades. La primera és la presa de conscienciació sobre que actualment la terra està patint molts canvis. Després ens explica que es la biodiversitat (el reciclatge, les especies en perill d’extinció…) Finalment ens explica la causa del perquè la terra pateix tots aquets canvis: l’efecte hivernacle.
En general és un recurs molt interessant per treballar ja que ho fa a partir del conte que considero que és una tècnica molt útil i que capta l’atenció dels més petits. I tot i que la interacció no sigui prou bona les activitats són molt riques i ben estructurades. M’ha agradat molt aquet portal educatiu i considero que el podria utilitzar dins l’aula ja que és dinàmic i tracta els temes d’una manera clara i entenedora.
Aplicacions per descobrir la natura
Segons la meva opinió aquest portal interactiu sobre les ciències naturals, pot ser una font valuosa d’informació ja que explica correctament cada cosa i els apartats estan molt ben classificats juntament amb una interfície senzilla però no molt vistosa i amena.
Aquesta pàgina web crec que és semblant als llibres de text per tant no crec que sigui ni molt interactiva ni tampoc que ens ajudi a motivar a l’alumne. La teoria és senzilla i està ben explicada però hi ha un volum molt elevat d’informació i no masses activitats per poder assolir el nivell necessari. Tampoc hi ha exercicis de reforç ni ajuda per poder fer les diferents activitats.
En definitiva no crec que sigui una bona manera de treballar mitjançant la web, encara que els conceptes siguin correctes i clars.
Aquesta pàgina web crec que és semblant als llibres de text per tant no crec que sigui ni molt interactiva ni tampoc que ens ajudi a motivar a l’alumne. La teoria és senzilla i està ben explicada però hi ha un volum molt elevat d’informació i no masses activitats per poder assolir el nivell necessari. Tampoc hi ha exercicis de reforç ni ajuda per poder fer les diferents activitats.
En definitiva no crec que sigui una bona manera de treballar mitjançant la web, encara que els conceptes siguin correctes i clars.
La interacció o la motivació dins la ciència natural
Susana Aranda en aquest article parla sobre les ciències socials i l’escola, personalment crec que és una article molt complert i el llenguatge és fàcil i entenedor. Principalment tracta sobre la motivació, la qual diu que és una eina fonamental per poder ensenyar, que aquesta motivació ha de venir ja sigui pel mestre, per l’alumne, per les famílies... Quan un nen motivat duu a terme les diferents activitats la seva recepció és molt més àmplia i efectiva. Aquest article ens ofereix un recull de maneres que tenen els mestres i els pares per guiar a l’alumne en el món de les ciències Naturals i com podem explotar els múltiples recursos que aquesta matèria ens ofereix.
Etiquetes de comentaris:
"articles",
"portal ciències"
Com ensenyar les ciències socials
Aquest article defensa que la ensenyança de les ciències socials s’ha de produir a partir que el nen vagi veien i experimentant canvis tant en si mateix com en el seu entorn. Tracta sobre la metodologia pràctica, i sobretot pretén encuriosir i motivar a l’alumne perquè busqui les causes del per què s’estan produint els fenòmens naturals.
En definitiva, és un article dirigit als mestres per saber com han d’enfocar la didàctica de les ciències i quins factors haurien de desenvolupar a la seva classe:
Etiquetes de comentaris:
"articles",
"portal ciències"
diumenge, 17 d’abril del 2011
El món per un forat

Aquesta entrada és per penjar l'avaluació d'un programa relacionat amb les ciències naturals per cicle inicial.
Aquest portal els alumnes poden treballar des de diferents vessants (fotos, vídeos, dibuixos interactius i activitats) alguns aspectes dels éssers vius, la societat i el paisatge.
*Més endavant, hem fet una possible pauta a seguir si volguéssim aplicar l'aplicació a l'aula.
Valoració de l'aplicació
Enllaç a l'aplicació
diumenge, 10 d’abril del 2011
Mi tienda amiga
Aquesta pàgina web està relacionat amb l'àrea matemàtica.
Recrea una botiga. L'alumne ha d'aconseguir saber quin és el preu de la suma dels productes que adquireix i després la de convertir en bitllets i monedes i introduir-ho dins la caixa enregistradora. És un portal interessant si es vol tractar aquests continguts, però, al limitar-se només a aquesta activitat no es treballa cap més contingut diferent a aquests, cosa que pot ser que l'activitat acabi sent repetitiva.

Etiquetes de comentaris:
"aplicacions matemàtiques"
Usa el coco
Aquest és un dels portals que he analitzat de contingut matemàtic.
En resum, aquest és un portal on permet treballar amb activitats molt simples i fàcils de fer contignuts matemàtics de la primària. Un punt a favor és la organització molt clara de les activitats i un de millorable l'aspecte i el target tan ampli que vol englobar.
Valoració de l'aplicació
Enllaç a l'aplicació
En resum, aquest és un portal on permet treballar amb activitats molt simples i fàcils de fer contignuts matemàtics de la primària. Un punt a favor és la organització molt clara de les activitats i un de millorable l'aspecte i el target tan ampli que vol englobar.
Valoració de l'aplicació
Enllaç a l'aplicació
Etiquetes de comentaris:
"aplicacions matemàtiques"
Imatge interessant
He trobat aquesta imatge de Frato que fa reflexionar sobre l'introducció de les TIC a l'aula i els canvis que això comporta.
Penso que et porta, com a futurs mestres, a valorar quins canvis en la metodologia hem de fer per poder aprofitar aquesta innovació del tot, no només com un canvi de suport del paper a la pantalla de l'ordinador.
Enllaç de la imatge.
diumenge, 3 d’abril del 2011
Realitat augmentada, aplicada a l'aula.
He escollit aquest article sobre la realitat augmentada perquè no només explica el concepte, sinó que també el relaciona amb l’ensenyament. Explica com es pot fer servir, en què consisteix i quin és o pot arribar a ser el seu paper dins l’escola.
A més, recomano aquest article per les fotografies que hi ha ja que et fan entendre més el procediment que segueix aquesta aplicació.
Més concretament em centraré en comentar l’experiència amb el Magic Book. Els alumnes poden veure virtualment conceptes com els dels volcans i del sistema solar.
També hi ha una altra funció que està pensada per alumnes de secundària. Amb un dispositiu al mòbil els alumnes combinen experiències del món real amb informació addicional que els dóna els seus telèfons.
Etiquetes de comentaris:
"articles",
"experiències d’aplicació",
"realitat augmentada"
dimarts, 29 de març del 2011
L'importància de les TIC en el procés d'ensanyament de l'aprenentatge
La revolució que estan duent a terme les noves tecnologies a l’arribada de les aules. És molt important ja que aquestes estan canviant els mètodes tradicionals en els quals la única font d’informació, a part dels llibres, era el professor.
També fa èmfasis a les actituds passives i actives.
Amb les noves tecnologies els nens i nenes tenen una actitud molt més activa i amb més ganes d’aprendre. Considero que aquest article és molt productiu ja que ens mostra una visió molt clara i contundent sobre què canvien les noves tecnologies com ho fan i que comporta aquesta revolució.
article
També fa èmfasis a les actituds passives i actives.
Amb les noves tecnologies els nens i nenes tenen una actitud molt més activa i amb més ganes d’aprendre. Considero que aquest article és molt productiu ja que ens mostra una visió molt clara i contundent sobre què canvien les noves tecnologies com ho fan i que comporta aquesta revolució.
article
dissabte, 26 de març del 2011
Interacció i interactivitat
He escollit aquest article per la bona explicació i diferenciació que fa entre el concepte d’interacció i interactivitat . A més, també fa servir suports d’autors amb molta influencia en l’educació per argumentar les seves explicacions. Penso que és un article curt i concís que facilita la comprensió d’aquests dos termes.
Estebanell, Meritxell. Revista Interuniversitaria de Tecnologia Educativa, nº0, Oviedo, 2000.
Etiquetes de comentaris:
"articles",
interactivitat
Programari multimèdia
He escollit aquest article perquè penso que és un bon resum per introduir-nos dins l’estudi del programari multimèdia.
En la primera part, fa un petit resum de l’evolució de l’educació en la qual inclou l’explicació de l’arribada de les Tic, i més específicament, també dedica un espai a parlar de l’educació virtual. destaco el fet que no mostra només la part positiva d’aquest avenç, que òbviament és molta, però també menciona les limitacions que ens troben en aquest moment.
Rosario, Jimmy, 2005, "La Tecnología de la Información y la Comunicación (TIC). Su uso como Herramienta para el Fortalecimiento y el Desarrollo de la Educación Virtual".
Etiquetes de comentaris:
"articles",
"programari multimèdia"
Subscriure's a:
Missatges (Atom)